Munkavédelmi oktatás – miért vedd komolyan?

Ami kötelező az unalmas. Mi tagadás, ez már gyerekkorban belénk ivódott, de felnőttként is zsigerből tiltakozunk minden ellen, ami ránk van erőltetve. Nincs ez másként a kötelező munkavédelmi oktatás esetén sem.

Regényt lehetne írni abból, hogy az unalom kifejezésének hányféle módjával találkoztam már az oktatásaim során. Pl. azok, akik egy kis szundikálásra vágynak, igyekeznek gyorsan elfoglalni a terem legvédettebb szegleteit.

Mások a szociális hálón csüngenek és elmélyülten pörgetik végig az ismerősök Facebook bejegyzéseit. Vannak, akik előadói képességükben brillíroznak azáltal, hogy a környezetüknek privát előadást tartanak a munkavédelmi oktatás alatt.

Természetesen akadnak érdeklődő tekintetek is a hallgatóság között, de hogy egy előadás anyagából mi az, ami ténylegesen megmarad a fejekben, csak éles helyzetekben derül ki.

Bizonyos vészhelyzetekben az ember általában még azt is elfelejti, hogy fiú e vagy lány, nemhogy egy oktatáson elhangzottakra emlékezzen. De arra is akad példa – mint azt az alábbi tanulságos történet is mutatja – mikor egy munkahelyi baleset során az elméleti tudnivalók gyakorlati kivitelezése túlzottan „jól” sikerül valamilyen félreértelmezés miatt.   

Áramütött ember - munkavédelmi oktatás

Életmentő hősünk észrevette, hogy kollégáját áramütés érte.

Még jó, hogy a napokban volt munkavédelmi oktatás!

Szerencsére EMLÉKEZETT az elhangzottakra, mely szerint nem szabad hozzáérnie a sérülthöz, mert ő maga is áramütést kaphat.

Gyorsan akart cselekedni, hisz BIZTOS VOLT BENNE, hogy minden másodperc számít. Körbenézett és pár lépésre meglátott egy fából készült széket.

TUDTA, hogy a fa nem vezeti az áramot, így ez lesz a megfelelő eszköz, hogy a kollégáját és az áramforrást szétválassza.

Hősünk hirtelen mozdulattal felkapta a széket és olyan erővel vágta fejbe a sérültet, hogy az nem csak az áramforrástól távolodott el, hanem koponyatörést is szenvedett.

Igaz, ami igaz, ha választani kellene, inkább egy koponyatörés, mint áramütés általi halál, de mindez elkerülhető lett volna, ha életmentőnk a munkavédelmi oktatás alatt tisztázó kérdéseket tett volna fel a mentés menetével kapcsolatban.


Számtalan munkahelyi baleset elkerülhető lehetne, ha:

  • Az emberek elhinnék, hogy a munkavédelmi oktatás értük van, nem ellenük.
  • Erőt vennének magukon és arra a röpke fél órára odafigyelnének.
  • Bátorkodnának kérdéseket feltenni, amennyiben valami nem teljesen érthető.

Hidd el, komolyan mondom, hogy vedd komolyan!