Nézzünk SZEM-be a képernyő előtti munkavégzés legfontosabb szabályaival

Manapság alig akad olyan munkahely, ahol a számítógép – ezáltal a monitor is – ne lenne része a mindennapi munkának, mégis kevesen vannak tisztában a képernyő előtti munkavégzés szabályaival. A jogszabályi előírásokat a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt félreértelmezik.

Mi minősül képernyő előtti munkavégzésnek?

A rendelet szerint képernyős munkakörnek számít, ha a munkavállaló a napi munkaidejéből rendszeresen legalább 4 óra hosszat képernyő előtti munkavégzéssel tölt.

Képernyő előtti munkavégzés
  • A 4 órát összességében kell érteni az adott munkanapra vonatkozóan, nem pedig folyamatában.
  • A rendelet megnevez néhány kivételt, amelyek nem számítanak képernyőnek, mint pl. a pénztárgép kijelzője.

Képernyő előtt töltött idő szabályozása

  • Alapesetben a munkavállaló nem tölthet többet monitor előtt napi 6 óránál. (A jogszabály megjelöl kivételes eseteket is)
  • A munkavállalónak joga van óránként 10 perces szünetet tartani a képernyős munkavégzésében. Nem, ez nem egyenlő azzal, hogy 10 perc szünetet kap a munkavégzés alól. Nem jelent kávészünetet vagy cigaretta szünetet, hanem 10 percig más típusú munkát kell végeznie. Lehet ez akár fénymásolás, irattár rendezés vagy bármi egyéb munka, ami a munkaköréhez köthető, de nem a monitor előtt zajlik.

Üzemorvosi szemvizsgálat – mi az előírás?

Az alábbi esetekben a munkáltatónak kötelessége megszervezni, a képernyős munkakörben dolgozó munkavállalónak pedig kötelessége részt venni üzemorvosi szemészeti vizsgálaton:

  • A munkakör betöltése előtt – a munkavállaló nem kezdhet el dolgozni az adott munkakörben, amíg a szeme állapota nincs felmérve.
  • Ezt követően két évente.
  • Minden olyan panasz esetén, melynél felmerül, hogy a képernyős munkavégzés okozhatta.

Bármely fenti esetben, ha az üzemorvos további kivizsgálást lát szükségesnek, szakorvosi vizsgálatra küldi tovább a munkavállalót.


Szemüvegek

Figyelem!

Az üzemorvosi vizsgálat nem az általános látás-problémákat hivatott kivizsgálni!

Az üzemorvosi vizsgálat feltárja, hogy a dolgozónak van-e szüksége szemüvegre – vagy ha az illető már egyébként is szemüveges, akkor van-e szüksége egy speciális szemüvegre – ahhoz, hogy a monitort jobban lássa a munkája során.


Szemüveg a munkáltató költségén?

Tévhit, hogy a munkáltató minden esetben köteles megtéríteni a szemüvegvásárlást a képernyős munkakörű munkavállalója részére.

  • Amennyiben az üzemorvosi vizsgálat megállapítja, hogy a dolgozó általános szemüvege megfelelő a képernyős munkavégzéshez is, a munkáltatónak nem kell kifizetni a szemüveg költségét.
  • Ha a képernyős munkavégzéshez speciális szemüvegre van szüksége a dolgozónak, a munkáltató akkor sem köteles kifizetni a legújabb divat szerinti szemüveg borsos árát. Csak a munkaszemüveg elkészítéséhez minimálisan szükséges összeget köteles a munkáltató magára vállalni.

Természetesen a fenti tájékoztató nem teljes körű és nem tér ki az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet minden egyes pontjára.

Amennyiben szeretne megbizonyosodni arról, hogy a képernyő előtti munkavégzés szabályait helyesen alkalmazza a vállalkozásában, konzultáljon munkavédelmi szakemberrel!