5 tipp a bolti munkahelyi biztonság növelésére járvány idején

Rendkívüli időszakot élünk. A koronavírus járvány próbára teszi az egész országot. A vészhelyzet kihirdetésével számos korlátozás lépett életbe, a fél ország már nem dolgozik. Ezzel szemben a kereskedelmi vállalkozásokra még nagyobb nyomás nehezedik, hisz a körülmények ellenére is ellátják a lakosságot élelmiszerrel és a szükséges fogyasztási cikkekkel. Járvány időszakban a bolti dolgozók különösen nagy fertőzésveszélynek vannak kitéve, így kiemelten fontos a munkahelyi biztonság növelése.

Ön, mint munkáltató, a Munkavédelmi törvény alapján köteles az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Természetesen egy világjárvány idején Ön sem mindenható, és a vírust eltüntetni nem tudja, de a fertőzésveszély csökkentésével növeli a munkahelyi biztonságot.

Az alábbiakban a fertőzésveszély csökkentésére alkalmas módszerekről olvashat. Ezeknek egyike sem valósítható meg anyagi ráfordítás nélkül, de tekintse mindezt befektetésnek, ami többszörösen megtérül:

  • A dolgozói nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek, nem lesz létszámhiány és nem lesz fennakadás a munka menetében.
  • Csökken a táppénzen lévő munkavállalók száma, így a dolgozók egyenletesebb terhelést kapnak, csökken a túlterheltség.
  • Nő a munkavállalói elégedettség, ezáltal nő a lojalitás, így csökken az elvándorlás valószínűsége.  
  • A vevői is érezni fogják a törődést és a biztonságot, amit hűségükkel, a jó hírnév terjesztésével, az üzlet ajánlásával fognak viszonozni (no meg persze vásárlással).

Tisztában vagyok vele, hogy a jelenlegi helyzetben nehezen megy bizonyos termékek beszerzése, de minél hamarabb indítja el a rendelési folyamatokat, akár külföldről is, annál hamarabb tudja biztosítani dolgozóinak a biztonságosabb munkakörülményeket.

1. Kézfertőtlenítő – a munkahelyi biztonság alapja

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Biztosítson kézfertőtlenítőt az üzletbe belépő vásárlóknak. A kézre került vírus érintéssel átkerül a tárgyakra, így az ön árucikkeire és berendezési tárgyaira is, és megfertőz másokat. Ez a folyamat megakadályozható kézfertőtlenítő használatával. Ha a vevő már belépéskor fertőtleníti a kezét, akkor jelentősen csökken annak az esélye, hogy az áru fogdosásával továbbadja a vírust és más vevőket, vagy akár a dolgozókat megfertőzi.

Egyszerűbb, ideiglenes megoldásokat is alkalmazhat, de hosszú távon is gondolkodhat. A világjárvány lecsengése után bizonyára sokkal gyanakvóbbak lesznek az emberek az esetleges fertőzésekkel szemben. Szívesebben fognak olyan üzletbe járni, ahol belépéskor biztosítva van a kézfertőtlenítés lehetősége. Beszerezhet pl. olyan állványokat, melybe érintés nélküli infrás fertőtlenítő-adagoló van beépítve. Megállító táblákkal figyelmeztetheti a belépő vásárlókat a kézfertőtlenítő használatára.

2. Pénztárosok munkahelyi biztonsága – plexifal a kasszához

A kasszában dolgozó munkavállalói vannak leginkább kitéve a fertőzésveszélynek. A munkahelyi biztonság növelése érdekében a vevő és a pánztáros közé plexi fal felszerelése javasolt, ami megakadályozza, hogy a vírus köhögés, tüsszentés, vagy kilégzés útján kerüljön a dolgozóra. Ráadásul a vevői is nagyobb biztonságban fogják magukat érezni a pénztárossal szemben.

3. Biztonságos egymás közötti távolság

A vírus terjedésének esélyét csökkenti, ha az emberek egymás között biztonságos távolságot tartanak. Segítsen vásárlóinak betartani az egymás közötti távolságot, főleg amikor sorban állnak pl. a kasszánál. Erre a legalkalmasabb, ha a padlóra figyelemfelkeltő matricákat ragaszt, amivel kijelöli az ajánlott várakozási helyet. Ezzel is növeli a munkahelyi biztonságot, hisz nem a dolgozóinak kell a vásárlókat figyelmeztetni, és esetleges vitás helyzetekben közbeavatkozni.

4. „Vidd haza” kosár

Munkahelyi biztonság növelése saját kosár használattal

A vírus terjedésének egyik veszélyforrása, a bevásárlókosarak fülének fogdosása. Ideális lenne minden vevő után fertőtleníteni, ami forgalmas boltokban szinte kivitelezhetetlen feladat.

Ha nem is tudja minden vevő után lefertőtleníteni a kosarakat, felajánlhat egy biztonságos megoldást. Engedje meg vásárlóinak a saját kosár használatát, amivel csökkenteni tudja a kosarakon átadott fertőzés veszélyét. Még inkább vevőbarát megoldás, ha az üzlet kínálatát kibővíti kosár vásárlási lehetőséggel. Így aki nem szeretne mások után kosarat fogdosni, és a sajátját is otthon felejtette, lenne lehetősége saját kosárat vásárolni. Mindez szintén növeli dolgozói munkahelyi biztonságát, hisz nem kell annyi kosarat fertőtleníteniük.

5. A munkahelyi biztonság lelke – fertőtlenítés folyamatosan

Az üzletekben számtalan ember megfordul, mindenki fogdos mindent, így a munkahelyi biztonság szempontjából a rendszeres fertőtlenítés még vírusmentes időszakban is fontos, hát még a jelenlegi helyzetben. Kosarak, bevásárlókocsik, hűtő- és fagyasztóládák fogói különösen veszélyes területek, ahol könnyen megtelepszik a vírus.

A koronavírus váratlanul érte az egész világot és megmutatta nekünk, hogy mennyire gyorsan alakulhatnak ki fertőzésveszélyes helyzetek. Úgy gondolom, hogy ha egyszer ennek vége, akkor sem lesz semmi olyan, mint korábban. A fertőzésekkel szembeni félelem beépül az emberekbe, így azok az üzletek lesznek sikeresek a későbbiekben is, akik a fertőzésekkel szembeni biztonsági intézkedéseket a mindennapok természetes részévé teszik.

További információt a koronavírus idején alkalmazandó munkahelyi biztonsági intézkedésekröl a „Munkahelyi biztonsági intézkedés koronavírus idején” cikkemben olvashat.