Dohányzást tiltó tábla – cserélje le 2019. december 31-ig!

Biztos abban, hogy az előírásnak megfelelő dohányzást tiltó tábla van kihelyezve telephelyein? Lehet, hogy Ön most nyugodtan hátradől, mondván, hogy a közelmúltban rakott fel új táblákat. DE!! Tudta azt, hogy egy apró változás miatt újabb verzió lépett életbe?

Miért fontos a nemdohányzók védelme?

Bizonyára Ön is emlékszik, amikor néhány évvel ezelőtt a vendéglőkben, a szórakozóhelyeken, de akár a munkahelyeken is vágni lehetett a dohányfüstöt, amit a dohányosok mellett a nemdohányzók is kénytelenek voltak elviselni és ezáltal passzívan dohányozni.

Passzív dohányzásról akkor beszélünk, amikor egy nemdohányzó személy zárt térben dohányfüstöt lélegez be, ami lehet

  • a meggyújtott cigaretta égése során képződő és közvetlenül a levegőbe kerülő füst, vagy
  • a dohányos által beszívott, majd kilélegzett füst.

Mivel nem csak az aktív, hanem a passzív dohányzás is káros az egészségre, ezért a nemdohányzók részére védelmet kell nyújtani a passzív dohányzás káros hatásaival szemben.

Önnek, mint munkáltatónak, törvény által előírt kötelezettsége a nemdohányzók védelme a passzív dohányzással szemben. Ennek egyik fontos része, hogy a munkahely területén a jogszabályban meghatározott, egységes kinézetű táblákkal kell kijelölnie azokat a helyeket, ahol tilos, és ahol megengedett a dohányzás.

Mindenkinek joga van dohányfüstmentes környezetben élni és dolgozni.

Dohányzással kapcsolatos jogszabályok

1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól

Mi változott a dohányzást tiltó táblán?

A 39/2013. (II. 14.) Korm. rendeletnek megfelelő „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és „TILOS A DOHÁNYZÁS” felirat kihelyezése 2014. március 1-től kötelező, így ebben nincs semmi újdonság.

A változás a tábla szövegének egyetlen apró részletét érinti, ami éppen elegendő ahhoz, hogy az egész tábla cseréje indokolt legyen. A leszokáshoz segítséget nyújtó, valamint a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartásával kapcsolatos észrevételek fogadására szolgáló telefonszám a korábbi 40-es kék szám helyett 80-as zöld számra változott.

Régi telefonszám

06 40 200 493

Új telefonszám

06 80 200 493

A jogszabály-módosítás már elég régen, 2018. január 1-jével hatályba lépett, két év türelmi idővel. Természetesen, aki már az új telefonszámmal készült táblákat használja, nincs semmi teendője. Aki viszont még nem, annak már csak 2019. december 31-ig van lehetősége a szankciók nélküli cserére.

Dohányzást tiltó tábla – szabályozott kinézet

A jogszabályban meghatározott, egységes kinézetű tábla kereskedelmi forgalomban beszerezhető, de innen is letölthető.

  • Méret: minimum A4
  • A „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és a „TILOS A DOHÁNYZÁS” feliratot piros színnel, legalább 30 pontos Helvetica Bold betűvel kell írni
  • A többi feliratnak legalább 18 pontos Helvetica Bold betűmérettel kell készülnie
  • A magyar nyelv mellett angol, francia, német és orosz nyelven is szerepeltetni kell a „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és a „TILOS A DOHÁNYZÁS” szöveget.

Önnek, mint munkáltatónak, törvény által előírt kötelezettsége a nemdohányzók védelme. Az ezzel kapcsolatos teendők sokrétűek, ráadásul tevékenységi körtől függően specializálódnak. Amennyiben szeretne tájékozódni az ide vonatkozó feladatairól, vegye fel velem a kapcsolatot!